Wat zijn de nadelen van implantaten?

Geplaatst op

Een tandartsbehandeling die de laatste jaren aan populariteit wint is het plaatsen van implantaten. Deze dienen als alternatief voor volledige of gedeelde protheses en vaste bruggen. Het is duidelijk dat implantaten een hoop voordelen bieden voor mensen met gebitsproblemen. Er zijn echter ook nadelen of mogelijke gevaren aan het nemen van implantaten. In dit blog zetten we deze nadelen uiteen en kijken we of het verstandig is om ze te nemen, of juist niet.

Het kostenplaatje

Een implantaat is relatief duur vergeleken met de andere oplossingen voor het vervangen van natuurlijke tanden. Bruggen of protheses zijn over het algemeen een stuk goedkoper. Dit is natuurlijk niet direct een nadeel als het gaat om de kwaliteit van de behandelmethode. Maar afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt afgesloten kan de prijs van invloed zijn op de keuze voor een behandelmethode. Daarbij moet wel gezegd worden dat de implantaten langer meegaan dan bruggen en protheses, wat het prijsverschil verklaart.

Complicaties met de aanhechting

Op het moment dat een implantaat in het kaakbot aangebracht wordt, zal het eigen bot vast moeten groeien aan de implantaat. Dit is een proces wat enkele weken kan duren. Dit aanhechten moet goed gebeuren, anders ontstaan er ruimtes tussen het bot en het implantaat. Daar gaat vuil tussen zitten wat tot meerdere problemen kan leiden. Er bestaat een zeer kleine kans dat dit aanhechten de eerste keer niet volledig goed gaat. In dat geval moet de tandtechnicus opnieuw een implantaat plaatsen.

Ontstekingen

Er kunnen ontstekingen ontwikkelen in het bot rondom het implantaat. Deze ontstekingen kunnen ontstaan door meerdere factoren, waaronder gebrekkige mondhygiëne. Het is dus zeer belangrijk om het gebied rondom het implantaat goed schoon te houden, ook al is een implantaat niet gevoelig voor gaatjes of een zenuwontsteking. Een goede mondhygiëne is natuurlijk ook belangrijk bij de alternatieve behandelmethodes.

Zijn de nadelen groter dan de voordelen?

Concluderend moeten we aangeven dat er zeker wat nadelen zijn aan het nemen van een implantaat, maar dat deze in principe niet zwaarder wegen dan de voordelen. Twijfel je nog aan het nemen van implantaten of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een goede implantaat kliniek. Daar kunnen ze jouw specifieke situatie beoordelen en advies geven over de beste behandeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden