Wat is pediatrische tandheelkunde?

Geplaatst op

Tandartsen die gespecialiseerd zijn in de pediatrie, zijn volledig toegewijd aan tandheelkunde bij kinderen. Pediatrische tandheelkunde is het dan ook het vakgebied binnen de tandheelkunde dat zich richt op het onderzoek en de mondgezondheid bij kinderen van enkele jaren oud tot en met de tienerjaren. In dit artikel leggen we je alles uit over pediatrische tandheelkunde.

De pediatrische tandarts

Een pediatrische tandarts is bij veel mensen beter bekend als een kindertandarts. Deze specialisten hebben de kennis, ervaring en kwalificaties om tanden, tandvlees en de mond van een kind te behandelen in de verschillende stadia van de jeugd:

In de eerste zes maanden van hun leven beginnen melktanden door te komen. Rond hun zesde of zevende leeftijd verliezen ze hun melktanden en -kiezen, die uiteindelijk worden vervangen door permanente tanden en kiezen. Zonder de juiste preventie en mondhygiëne kunnen kinderen tandbederf en gaatjes krijgen, die bij niet tijdige diagnose en behandeling een leven lang pijn en complicaties kunnen veroorzaken. Cariës komt bij kinderen bijvoorbeeld veel vaker voor dan andere aandoeningen, zoals astma en hooikoorts.

Opleidingen

Voordat een tandarts zichzelf pediatrische tandarts mag noemen, moet hij/zij hier een aanvullende opleiding voor hebben gevolgd. Naast de vierjarige tandheelkunde opleiding moeten ze namelijk twee jaar lang extra trainingen en cursussen op het gebied van tandheelkunde voor zuigelingen, kinderen, tieners en kinderen met speciale behoeften volgen.

Behandelingen

Pediatrische tandartsen voeren verschillende behandelingen uit, waaronder:

  • Preventieve tandheelkunde, inclusief reiniging en fluoridebehandelingen, evenals voedings- en dieetadviezen
  • Advies en voorlichting wat betreft fopspeengebruik en duimzuigen
  • Vroege beoordeling en behandeling voor het rechtzetten van tanden en het corrigeren van een verkeerde beet
  • Herstel van gaatjes en tandbederf
  • Diagnose van orale aandoeningen in verband met ziekten zoals diabetes, aangeboren hartafwijkingen, astma en hooikoorts
  • Beheer van tandvleesaandoeningen en andere aandoeningen, waaronder zweren en parodontale aandoeningen
  • Zorg voor tandheelkundige verwondingen, zoals gebroken, verplaatste of uitgeslagen tanden

Een geschikte kindertandarts vinden

Pediatrische tandartsen werken op verschillende locaties, waaronder privépraktijken, tandheelkundige scholen en medische centra. Je huisarts kan je eventueel helpen bij het vinden van een kindertandarts bij jou in de buurt, maar door even te zoeken op internet zijn tandartsen gespecialiseerd in pediatrische tandheelkunde ook relatief eenvoudig te vinden.

Daarnaast zijn in de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook veel tandartspraktijken die kindertandheelkunde aanbieden en gericht zijn op expats. Zij spreken vaak niet alleen Engels, maar ook Spaans of Arabisch en kunnen jou en je kinderen helpen bij alle mondzorg.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden