Verstandskiezen verwijderen: wat kun je verwachten

Geplaatst op

Je tandarts zegt dat het tijd is om je verstandskiezen te verwijderen. Hij kan je doorverwijzen naar een kaakchirurg, die de procedure in zijn praktijk zal uitvoeren. Het duurt maar een paar dagen voordat je genezen bent en je zich weer normaal voelt.

Verstandskiezen in het ziekenhuis laten verwijderen

Verstandskiezen zijn een derde set kiezen in de rug van je mond. Ze komen meestal tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar binnen en worden op röntgenfoto’s gespot. De meeste mensen laten ze om een van deze redenen verwijderen:

 • Ze zijn getroffen. Omdat ze zo ver terug in je mond zitten, kunnen verstandskiezen niet altijd normaal binnenkomen. Ze kunnen vastzitten in je kaakbeen of tandvlees, wat pijnlijk kan zijn.
 • Ze komen in de verkeerde hoek binnen. Ze kunnen tegen je andere tanden drukken.
 • Uw mond is niet groot genoeg. Je kaak heeft geen ruimte voor een extra set kiezen.
 • Je hebt gaatjes of tandvleesaandoeningen. Het is mogelijk dat je je verstandskiezen niet kunt bereiken met je tandenborstel of tandzijde.

Voor de operatie

Je ontmoet de kaakchirurg om over het proces te praten. Bij deze afspraak, zorg ervoor dat je:

 • Praat over eventuele gezondheidsproblemen die je hebt
 • Vermeld alle medicijnen die je regelmatig gebruikt
 • Stel je vragen over de operatie
 • Bespreek wat voor soort verdoving je zult hebben. Je kunt gevoelloos zijn of in slaap vallen tijdens je operatie
 • Plan vrije tijd van werk of school om je operatie te laten uitvoeren en daarna thuis te rusten. Stel kinderopvang, huisdierverzorging of, indien nodig, een ritje naar huis in

Tijdens de operatie

Je operatie moet 45 minuten of minder in beslag nemen. Je krijgt een van deze vormen van verdoving, zodat je geen pijn voelt tijdens de verwijdering, net zoals bij de angsttandarts:

 • Lokaal: je arts verdooft je mond met een schot Novocaïne in je tandvlees. Je kunt ook lachgas of lachgas inademen om te ontspannen of zelfs te dobberen tijdens de operatie. Je moet zich kort daarna weer alert voelen.
 • IV-sedatie: De chirurg verdooft je mond en geeft je ook medicijnen via een ader in je arm om je slaperig te maken. Het is mogelijk dat je tijdens de hele ingreep slaapt.
 • Algemeen: je krijgt medicijnen via een ader of ademt gas in via een masker. Je slaapt de hele tijd en wordt na de operatie misschien een uurtje of wat minder wakker.

Het kan zijn dat je arts je tandvlees of bot moet doorsnijden om de tanden eruit te krijgen. Als dat zo is, naait hij de wonden dicht zodat ze snel genezen. Deze hechtingen lossen meestal na een paar dagen op. Hij kan ook gaasjes in je mond stoppen om wat bloed op te nemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden