Veelgestelde vragen over een heupprothese

Geplaatst op

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat een heupprothese precies inhoudt. In dit blog behandelen we veelgestelde vragen over een heupprothese:

1.      Wordt een heupoperatie vergoed?

Een heupoperatie valt onder verzekerde zorg; dit betekent dat de operatie heupoperatie vergoedt wordt door je zorgverzekeraar. Wel valt het onder het eigen risico. Mocht je deze nog niet gebruikt hebben, dan zal de operatie dus minstens € 385,- kosten.

2.      Wat zijn de bijwerkingen van een heupoperatie?

Het grote voordeel van een heupoperatie is dat het de pijn die door slijtage wordt veroorzaakt weg gaat; hier komt echter (tijdelijk) pijn van de operatie voor terug. Deze is goed te onderdrukken met pijnstillers en zal met verloop van tijd afnemen. De maximale duur van deze pijn is rond de 12 maanden na de operatie.

3.      Mag ik douchen na een heupoperatie?

Ja, na de operatie mag je gewoon douchen. De pleister die over de wond is geplakt is douchebestendig en zal dus op zijn plek blijven zitten. Na 7 dagen mag de pleister verwijderd worden; let er op dat je de douchekop niet direct op de wond richt. Na het douchen kun je de wond voorzichtig droog deppen met een schone handdoek.

4.      Welke beperkingen heb je met een heupprothese?

Een heupprothese is een vervanging van een normale heup, maar zal niet net zo goed functioneren als een gezonde normale heup. Voor dagelijkse activiteiten volstaat een kunstheup prima, maar bepaalde activiteiten, zoals hardlopen of andere zware sporten worden afgeraden. Ook bepaalde houdingen, zoals hurken, kun je beter vermijden wanneer je een kunstheup hebt. Een ander mogelijk gevolg van een kunstheup is een infectie. De kans hierop is vrij klein, maar de gevolgen ervan kunnen ernstig zijn.

5.      Wanneer mag ik weer autorijden na de heupoperatie?

Wanneer je weer mag autorijden verschilt per persoon; overleg dit met je behandelende arts. Meestal mag je 6 weken na de operatie weer proberen auto te rijden. Belangrijk is ook om de poliswaarden van je verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

Wil je meer weten over een heupprothese? De specialisten van orthoparc.nl helpen je hiermee graag verder.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden