Geplaatst op
Iedereen wil een vrolijke en stralende lach kunnen laten zien. Dat kan weer met een kunstgebit. In deze blog nemen we je mee langs de verschillende zaken waar je mee te maken krijgt als je kiest voor een kunstgebit. Dentist Amsterdam is de uitgelezen expert om je te begeleiden.
De behandeling
Om een goed passend kunstgebit te kunnen hebben, zijn er 5 stappen nodig. Wanneer uw klachten heeft en uw gebit niet meer te repareren is, kan de tandarts een kunstgebit voor u ontwerpen. Hiermee kun je alles wat je met je eigen natuurlijke gebit ook kan doen .
Stap 1: Gebitsafdruk
Er wordt tijdens de eerste afspraak een gebitsafdruk gemaakt. Hiervoor wordt de stof alginaat gebruik, dit is een soort pasta. Deze afdruk is belangrijk om een precisie afdruk te maken. Eerst wordt er nog een afdruk gemaakt met een afdruklepel, zodat het gebit niet vervelend zit. De spierhechting wordt zo duidelijk en de randen voor het kunstgebit worden zo goed bepaald. Een definitieve gebitsafdruk wordt gemaakt met vloeibare siliconen.
Stap 2: bepalen van de beet
De stand van je kaken opmeten is belangrijk wil het gebit later goed zitten. Dit wordt gedaan met beetplaten. Nadat dit gebeurd is wordt er met je bespreken wat de vorm en de kleur van het gebit gaat worden. Het mooiste is dat het gebit lijkt op jouw eigen tanden.
Stap 3: pasprothese
Er is de mogelijkheid om met een pasprothese te kijken hoe het gebit past. U krijgt deze prothese bij het vierde gesprek. Zit het gebit goed, dan wordt de definitieve prothese gemaakt. Tijdens het vijfde gesprek wordt de definitieve prothese onder de loep genomen. Zit deze goed? Zijn er pijnlijk plekken in de mond? Maak het dan kenbaar zodat er wat aan gedaan kan worden.
Kosten
De meeste tandartsen geven een duidelijke begroting van de kosten voorafgaande aan de behandelingen. Het is afhankelijk van de persoonlijke behoeften van de patiënt hoe hoog of laag de kosten voor een kunstgebit uitvallen.
Vergoeding
Er zijn zorgverzekeraars die je kunstgebit volledig vergoeden, laat je hier van te voren goed over informeren. Het is een gegeven dat je elke 5 jaar recht hebt op een vergoeding vanuit de basisverzekering van zo’n 75% van de kosten.
Vragen over het kunstgebit
Hoe maak ik het kunstgebit schoon?
Maak alleen gebruik van zeep of speciale schoonmaakmiddelen. Poets je kaken en gehemelte met tandpasta of lauw water.
Is pijn bij het dragen normaal?
In het begin is het mogelijk dat het gebit wat onwennig en gevoelig aanvoelt. Mochten er pijnklachten zijn die aanhouden, dan is het zaak om contact op te nemen met je tandarts.
Kunstgebit uit tijdens de nacht?
Het is aan te raden het gebit uit te doen, zo geeft je de mond de nodig rust. Plaats het kunstgebit in een bakje met water, zo voorkom je uitdroging.
Het kunstgebit is stuk
Neem contact op met de tandarts, deze kan een reparatie snel laten uitvoeren. Het is af te raden om zelf met lijm aan de slag te gaan.