Is koffie nou gezond of ongezond?

Geplaatst op

Nederlanders zijn fervente koffiedrinkers. Gemiddeld drinken we in ons land zo’n 3 a 4 kopjes koffie per dag. Uitschieters drinken soms wel zo’n 10 kopjes! De vraag komt vaak naar boven of dat wel zo gezond is. Daarom geven wij hierover graag wat opheldering, want het is toch nog een beetje ingewikkeld. Het is namelijk zo dat er aan het drinken van koffie op bepaalde vlakken goed is voor de gezondheid, maar tevens ook slecht kan zijn voor je!

Koffie is gezond

Koffie bevat cafeïne. Deze stof komt zorgt ervoor dat je alerter, actiever en opgewekter bent. Het verdrijft de vermoeidheid en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Dat de cafeïne ervoor zorgt dat je minder vocht opneemt, is een mythe. Daarnaast kunnen twee tot vier kopjes koffie per dag het risico op coronaire hartziekten of beroertes met tien procent reduceren. Bij vijf koppen per dag wordt het risico op diabetes type 2 met maar liefst dertig procent verlaagd! Koffiebonen worden daarom al lange tijd genuttigd door volkeren uit landen rond de coffee belt.

Koffie is ongezond

Cafeïne kan echter ook wat negatievere effecten hebben op de gezondheid. De verhoogde alertheid en activiteit kan zorgen voor slaapproblemen, rusteloosheid of angstgevoelens. Mensen met een angst- of paniekstoornis kunnen koffie daarom beter vermijden. Daarnaast heeft koffie ook een effect op het cholesterolgehalte. Cafestol is een molecuul wat in vooral in Turkse en Griekse (ongefilterde) koffie zit en heeft hierop een negatief effect.

Cafestol en soorten koffie

Cafestol is het molecuul in koffie wat de meeste problemen kan veroorzaken. Toch tref je dit molecuul niet in elke soort koffie even vaak aan. Er is een duidelijk verschil tussen koffietypen voor wat betreft de relatieve hoeveelheid cafestol. In onderstaande tabel (afkomstig van een onderzoek van de consumentenbond) is goed te zien wat de verschillen in Cafestol zijn.

  Gefilterd? Cafestol (mg. per kopje) Maximaal aantal kopjes per dag
Filterkoffie Ja 0.1 Geen maximum
Percolator Nee 0.1 Geen maximum
Koffiepads Ja 0.1 Geen maximum
Automaat met vloeibaar koffieconcentraat Ja 0.1 Geen maximum
Automaat met een papieren filter Ja 0.1 Geen maximum
Oploskoffie Ja 0.2 Geen maximum
Koffiecapsules Nee 1 2 of 3
Italiaans espressopotje (moka) Nee 1 2 of 3
Automaat met een metalen/nylon filter Nee 1 2 of 3
Espresso Nee 1.5 2 of 3
Cafetière (French press) Nee 3.5 1
Turkse/Griekse koffie Nee 4 1

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden