Ik wil kunsttanden: wat zijn de opties?

Geplaatst op

Kunststanden zijn grofweg onder te verdelen in 3 soorten: kunstgebit, klikgebit of implantaten. Elke optie heeft zo de voor- en nadelen. Als je voor de keuze staat welke soort kunststanden je moet kiezen is het lezen van deze blog een eerste aanzet om je keuze te bepalen. Tandarts Amsterdam helpt je graag met het kiezen van de juiste kunsttanden.

Kunst- of klinkgebit

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een kunst- en een klikgebit? Het kunstgebit zit los in de mond, terwijl het klikgebit vastgeklikt zit op implantaten die in de kaak bevestigd zitten. Als je een kunstgebit laat aanmeten, dan moet de tandarts een afdruk van de kaak maken. Deze prothese wordt daarna opmaat gemaakt. Wanneer het klikgebit gemaakt moet worden, dan wordt er ook een afspraak gemaakt. Daarnaast worden er metalen staafjes, de implantaten, in de kaak bevestigd door een chirurg.

Het schoonmaken van het kunst- en klinkgebit

Een kunstgebit kan gemakkelijk gepoetst worden met een speciale tandenborstel onder de kraan of in een bakje water. Een klinkgebit klik je los en daarna maak je de metalen onderdelen goed schoon. Poets ook de mondholte, zo voorkom je dentale problemen.

Voordelen en nadelen van de verschillende typen kunsttanden

Voordeel: een kunstgebit is makkelijker en sneller te reinigen. Er hoeft geen operatie plaats te vinden. Nadeel: de prothese zit vaak los in de mond. De kaken slinken langzaam. Een klinkgebit zit stevig vast. Waar de implantaten zitten, slinkt de kaak niet. Nadelen er is een poliklinische operatie nodig. Poets precies, anders kunnen implantanten problemen geven. Een klikgebit is lastiger schoon te houden vanwege de metalen onderdelen.

Tandimplantaten: kunsttanden voelen als echte tanden

Een tandimplantaat lijkt op een schroef en is gemaakt van titanium en vervangt een tand met wortel en al. Op het tandimplantaat wordt een kunsttand of kies gezet. Het mooie van een implantaat is dat er weer kaakbot rond omheen groeit als hij bevestigd is. Zo is het implantaat na enkele maanden vastgegroeid en voelt als een echte tand. Dit maakt het implantaat een van de betere opties. Het grote verschil met de andere kunsttanden, is het gemak waarmee je het gebit kunt schoonmaken. De andere gebitten voelen onnatuurlijk aan, terwijl tandimplantaten aanvoelen als echte tanden. Deze laatste kunsttanden zijn ook de duurste.

Conclusie

Tegenwoordig zijn er veel opties waarmee je natuurlijke tanden kunt vervangen. Je kunt kiezen voor een kunstgebit, een klikgebit of tandimplantaten. De optie die het meest natuurlijk voelt, tandimplanten, is ook direct het duurst. Deze laatste optie en een klikgebit, zijn afhankelijk van implantaten in de kaak. Je moet hiervoor geopereerd worden. Een kunstgebit is de goedkoopste en gemakkelijkste optie. Deze prothese zit los in de mond en een operatie is niet nodig.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden