Hoe omgaan met tandartsangst?

Geplaatst op

Ben je zenuwachtig voor een tandartsafspraak of zijn je kinderen bezorgd om naar de tandarts te gaan? Jullie zijn niet alleen. Volgens onderzoek van prof. dr. A. de Jong (2006) is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts en zijn ca. 800.000 mensen zelfs extreem angstig. Doorgaans ontstaat angst door een vervelende gebeurtenis in het verleden en zorgen over dat iets vergelijkbaars in de toekomst wellicht (opnieuw) kan gebeuren.

Angstgevoelens ontstaan in veel gevallen door naalden en de gedachte aan injecties in het tandvlees, boren, de angst voor mogelijke pijn en schaamte voor slechte mondhygiëne of een slechte adem. In dit artikel leggen we door middel van voorgaande oorzaken van tandartsangst uit hoe je met angst omgaat.

Angst voor naalden

Angst voor naalden bestaat niet alleen onder mensen met tandartsangst. Ongeveer 1 op de 5 mensen blijkt vrees of andere vorm van angst voor naalden te hebben. Om je angstgevoelens te verminderen is het belangrijk om met je tandarts in gesprek te gaan. Erkenning en wederzijds begrip helpen om je gerust te stellen. Daarnaast kunnen bepaalde tandartsen ook alternatieven van naalden gebruiken, zoals verdovende gels. Maliekwartier Tandartsen in Utrecht Oost is een praktijk waar dat bijvoorbeeld mogelijk is. Vraag de tandarts bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.

Angst voor boren

Sommige mensen zijn bang voor het geluid van de boor, omdat men dit bijvoorbeeld associeert met pijn. Patiënten zijn echter vrij om te kiezen voor een verdoving, voordat de tandarts gaat boren. Als je voldoende verdoofd bent, is de behandeling geheel pijnloos.

Als je vervelende gevoelens krijgt van het geluid van de boor, dan is het slim om bijvoorbeeld oortjes in te doen en te luisteren naar muziek. Dit kan helpen om te kalmeren en je aandacht ergens anders op te richten.

Angst voor pijn

Als je eerder een slechte ervaring met kiespijn hebt gehad, dan is het normaal om bang te zijn voor een herhaling. Bij kiespijn zijn er echter veel factoren die een rol spelen. Daarnaast zijn er voor de meeste behandelingen verdovingen en verdovende gels beschikbaar, waardoor ze pijnloos uitgevoerd worden.

Schaamte voor een slecht gebit

Tandartsen hebben dagelijks te maken met beschadigde tanden, ongezond tandvlees en een slechte mondhygiëne. De kans is dus groot dat ze veel mensen met een slechter gebit hebben gezien dan dat van jou. Ontspan en onthoud dat het de taak van tandartsen is om jou te helpen met het behalen en behouden van een gezond gebit.

Om gevoelens van schaamte te laten verdwijnen is het belangrijk om je gevoelens met je behandelaar te delen. Dit helpt om het ijs te breken. Laat weten dat je je zorgen maakt over de gezondheid en hygiëne van je gebit. Over het algemeen ben je meer ontspannen als je weet dat de tandarts al op de hoogte is van je situatie.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden