5 tips om je tandartsangst te verminderen

Geplaatst op

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat vele Nederlanders een tandartsbezoek uitstellen, omdat ze angstig zijn. Door een afspraak bij de tandarts uit te stellen kunnen beginnende klachten en problemen juist verergeren. Een tijdige diagnose is belangrijk om ernstige problemen te voorkomen, daarom wordt een halfjaarlijks bezoek altijd aangeraden. In dit artikel leggen we uit waar tandartsangst vandaan komt en geven we tips om het te verminderen.

Waarom zijn mensen angstig?

Tandartsangst kan bestaan om verschillende redenen: sommige zijn bang voor mogelijke pijn en anderen maken zich zorgen dat de tandarts hun zorgen negeert. Daarnaast kunnen eerdere negatieve ervaringen ook zorgen voor angst, maar soms is het onderbreken van de normale dag routine voor een tandartsbezoek al een bron van angst.

Om angst voor de tandarts te overwinnen zijn goede communicatie en vertrouwen erg belangrijk. Over het algemeen ervaren mensen minder angst als ze goed geïnformeerd worden en een gevoel van controle hebben tijdens de afspraak. Angsttandartsen hebben veel ervaring met deze behandelmethoden. Breng eens een bezoek aan een zogenaamde angsttandarts voor een behandeling als je jezelf hierin herkent.

“Het komt vaak voor dat mensen een zekere mate van angst voelen bij een bezoek aan een arts of tandarts,” zegt tandarts IJburg. “Alle beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg worden opgeleid om patiënten met angst te kunnen behandelen. Veel veilige en comfortabele technieken kunnen de tandheelkundige zorg tegenwoordig minder stressvol maken.”

Onze tips om angst te verminderen

Als je nerveus bent voor een aankomend bezoek aan de tandarts, gebruik van onze tips om je angst te verminderen:

  1. Deel je angst met je tandarts en assistentes.

Door je gevoelens te uiten kan de tandarts helpen om de behandeling aan te passen aan je behoeften.

  1. Focus op je ademhaling.

Haal regelmatig en langzaam adem tijdens de behandeling. Zenuwachtige mensen hebben de neiging om hun adem in te houden, waardoor het zuurstofgehalte daalt en het gevoel van paniek verder toeneemt. Door te focussen op een langzame, regelmatige ademhaling kan stress verminderd worden.

  1. Luister naar muziek.

Als het geluid van de boor je stoort, neem dan je favoriete muziek en oordopjes mee of vraag je tandarts of de radio in de behandelkamer aan mag.

  1. Gebruik handsignalen en gebaren.

Spreek vooraf met je tandarts af om de behandeling te pauzeren bij bepaalde signalen of handgebaren. Als je jezelf ongemakkelijk voelt, steek dan even je hand in de lucht zodat de tandarts de behandeling kan stoppen of verlichten.

  1. Kies een afspraak waarop je stressniveau laag is.

Maak een afspraak op een tijdstip wanneer je stressniveau laag is, bijvoorbeeld op zaterdag of vroeg in de ochtend.

Gerelateerde berichten

Over ons

Door proactief te werken aan een goede gezondheid kunnen mensen tijd en geld besparen, hun algemene gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de druk op de gezondheidszorg verminderen. Geef dus prioriteit aan je gezondheid en investeer vandaag nog in preventieve maatregelen!

Contactgegevens

Via info @ medischnetwerk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden